mardi 9 avril 2013

Hot Cross Buns & Egg Rolling Race en classe de CP-CE1

La semaine dernière, grâce à l'abondante contribution des parents de la classe en "oeufs vides percés"..., les élèves de CP-CE1 ont pu s'adonner a un jeu traditionnel anglais pratiqué au moment de Pâques, Egg Rolling Race ("course de roulage d'oeufs..."). Merci à tous les parents pour leur patience et leur forte consommation d'oeufs...


Le même jour, les élèves ont préparé des Hot Cross Buns, petites brioches épicées consommées aussi au moment de Pâques au Royaume-Uni. Voici quelques photos de la préparation, du résultat et la recette...in English of course!











Hot Cross Buns

To make 24 Hot Cross Buns, you will need:
For the buns :
2 bags  yeast


200 g  sugar

7 cl hot milk

900 g flour
4 teaspoons cinnamon


2 teaspoons ginger


2 teaspoons nutmeg
100 g melted butter

2 eggs
400 g sultanas
1 orange zests

1 teaspoon salt


For the glaze:
100 g confectionner’s sugar

1 teaspoon lemon extract

6 cl water


Heat the milk. Put it in a bowl.

Put the yeast in the hot milk, mix and let sit for 5 minutes.


Make the butter melt.

In the bowl, add the sugar, the salt, the butter, the cinammon, the nutmeg, the ginger and the eggs. Mix well.


Add the flour and knead the dough.


Add the sultanas and orange zests.


Cover the dough and let it rest for 1 hour.
Divide dough into balls.


Put the balls on parchment paper on a baking pan and let them rest for ½ hour.


Slash buns with a cross with a knife.


Put the pan in the oven and bake for 35 minutes.

Prepare the glaze by mixing the confectionner’s sugar, the water and lemon extract.


Spoon glaze over buns in a cross pattern.
Serve warm!

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